GASTRONOMIE / Recepty

Řecký salát – svěží klasika během pár minut
 
Autor / zdroj foto: -cra-

Řecký salát je symbolem léta, svěžesti a středomořské pohody. Kombinace šťavnatých rajčat, křupavé okurky, slaného sýra feta a voňavých oliv potěší všechny milovníky jednoduchých, ale chuťově výrazných jídel.

Ingredience (pro 2 osoby)

1/2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
2 zralá rajčata nakrájená na větší kousky
1/2 oloupané okurky a nakrájené na kostičky
100 g sýra feta nakrájeného na kostičky
50 g černých oliv bez pecek
2 lžičky extra panenského olivového oleje
2 lžičky směsi koření Řecké bylinky
1/2 lžičky sušeného oregana
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
volitelně hrst čerstvých lístků máty
volitelně pita chléb

Postup přípravy

Nejprve si připravte větší mísu, do které vložte nakrájenou cibuli, rajčata a okurku. Zeleninu lehce osolte, opepřete a promíchejte, aby se chutě spojily.

Na zeleninový základ přidejte kostičky sýra feta a černé olivy. Pokud máte rádi svěží bylinný tón, můžete salát posypat také lístky čerstvé máty.

Nyní je čas na koření – posypte salát sušeným oreganem a především přidejte směs koření Řecké bylinky od Maminčina koření. Tato směs dodá salátu autentickou chuť středomoří a krásně ho provoní. Jemně promíchejte, aby se chutě propojily, ale sýr zůstal v kouscích.

Nakonec pokapejte extra panenským olivovým olejem a citronovou šťávou. Nechte salát pár minut odležet, aby se bylinky rozvinuly a zelenina pustila šťávu. Podávejte ideálně s teplým pita chlebem, který výborně nasaje voňavý dresink ze dna mísy.

Tipy na dochucení

Řecký salát je velmi variabilní a můžete si ho upravit podle svých chutí. 

Můžete přidat nakrájené zelené papriky pro extra křupavost nebo pár kapek kvalitního balzamikového octa pro jemně sladkokyselý tón.

Pro sytější variantu zkuste přidat na kostičky nakrájené avokádo, které v kombinaci se směsi koření Řecké bylinky získá příjemně kořeněnou chuť. Milovníci pikantnějších jídel mohou do salátu vmíchat pár plátků čerstvé chilli papričky.

Pokud připravujete salát předem, doporučujeme zeleninu a sýr uchovávat zvlášť a kořenit až těsně před podáváním. Tak si zachováte čerstvost a perfektní strukturu.

Autor / zdroj: -cra-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.