MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
11.11.2016

Davídkův sváteční guláš

Snad každá česká rodina má svůj zaručený recept na nejlepší guláš... Davídkův sváteční guláš je tvořen netradičním spojením kopru, worcesterové omáčky a červeného vína, což z něj dělá opravdovou delikatesu.

Nezapomeňte také na staré pravidlo francouzských šéfkuchařů; čím kvalitnější víno do pokrmu použijeme, tím chutnější jídlo z něj vznikne. My jsme použili Cabernet Sauvignon, ročník 2010.

Suroviny

Vepřové přední - krk
Šalotka
Sádlo
3-4 pol. lžíce Worcesterová omáčka
Česnek
Davídkovo paprikové koření
Sušený kopr
červené víno s vyšší tříslovinou (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah…)

Postup

Na rozehřátém sádle zpěníme nahrubo nakrájenou šalotku. Jakmile nám šalotka zesklovatí, přidáme k ní na kostičky nakrájené maso a 15 minut restujeme. Poté maso zasypeme směsí Paprikové koření, sušeným koprem, zalijeme 3-4 pol. lžícemi worcesterové omáčky a červeným vínem maximálně do dvou třetin masa, aby se nám maso dusilo. Postupně přiléváme víno a dusíme. Vodou podléváme minimálně. Jakmile nám maso změkne, tak guláš ještě dle potřeby osolte.

Doporučujeme servírovat s karlovarským knedlíkem, pro ozdobení můžeme nahoru přidat kopeček kysané smetany s lístkem čerstvé petrželky či libečku.

V případě, že chcete toto jídlo udělat méně slavnostně a více zdravě, místo kysané smetany jako přílohu doporučujeme rukolu, místo knedlíků celozrnné pečivo. V obou případech to chutná skvěle.

Dobrou chuť.

Autor / zdroj: PR

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Nákup bývalého železničního tunelu v Litoměřicích schválili zastupitelé

Město Litoměřice hodlá koupit bývalý železniční tunel nacházející se u autobusového a vlakového nádraží. Záměr již schválili zastupitelé. Kupní cena b

Post

I o prázdninách je v muzeu hezky, Letní čítárna 18. – 21. července

Většina z nás o letních prázdninách utíká z města k vodě, do přírody. Vyhledává stinná zákoutí, odpočinek. Třeba posezení ve stínu lípy, s něčím k pit

Post

Samice supa himálajského se stará o cizí mládě

Supy himálajské chová Zoo Ústí nad Labem od roku 2003, přičemž první pokus o hnízdění proběhl v roce 2007. Samice pak snášela vejce pravidelně každý r

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz www.wwwdesign.cz garaze.fabrego.cz Maminčino koření